Friday, September 25, 2009

Disputation

Har varit på min första amerikanska disputation i veckan, det finns vissa skillnader mellan vad som sker här och vad som sker hemma. Själva akten startade klockan elva på onsdag förmiddag, och gick av stapeln i ett klassrum som hade plats för cirka 40 sittande (rummet fylldes inte). Det hela inleddes med att handledaren sa några inledande ord lite som man är van vid, men ack så olika. Istället för att informera auditoriet om hur aktens skulle gå till, presentera betygskommiten och läsa titeln på presentationen etc, så säger han något i stil med 'Det har varit trevligt att jobba med dig under de senaste fem åren. Du ska se att de här går bra. Nu sätter vi igång så du kan bli doktor.' Sedan lämnades ordet över till huvudattraktionen.
Under själva presentationen av arbetet så finns det ju gott om likheter med det som man är van med, såsom bakgrund, presentation av resultat och tacka folk som man jobbat med, men i detta fall fanns även här skillnader. Bakgrunden som disputanden (ok det kanske inte heter så men det låter ju lite troligt) presenterar sträcker sig ända tillbaka till den första publikationen om proteinet som han forskat på, sedan går han ganska metodiskt igenom vad en mäng olika forskare kommit fram till, denna introduktion håller på i ungefär 30 minuter sedan visar han tre slides som visar lite av vad han själv gjort och hoppar sedan in på tackandet. När presentationen var klar så lämnades möjlighet för auditoriet att ställa frågor. Det kom ett antal frågor, alla från två personer som arbetat med killen som disputerat och äen är medförfattare på artiklarna. Där efter kom en kaskad av applåder följt av att alla utom betygskommiten fick lämna rummet. Betygskommiten ställer frågor utan publik. Vi andra traskade iväg för att invänta starten på 'the party'.
Festen började klockan 13.00 i ett grupprum i ansluting till labbet. Där inne serverades ett glas skumpa följt av thaibuffe och läsk/öl. Folk satte sig runt om i rummet och kastade i sig sin mat, de flesta var klara inom 30-40 minuter och lämnade sedan 'festen' för att gå tillbaka till jobbet. Några vågade öppna en öl efter att majoriteten av festdeltagarna lämnat festen, bland de som gått var även dagens huvudattraktion. Så vi var 4 som bestämde oss för att fortsätta festen lite senare på dagen, vid 4 tiden. När vi kom tillbaka för att fortsätta så hade administratören städat undan hälften av den öl som serverats, men det hindrade oss inte från att sitta och små prata och sänka några kalla med en fluktuerande mängd deltagare. Framåt åtta på kvällen så var vi tillabak till fyra personer som beslöt oss för att flytta 'festen' till en pub. Av dessa fyra var jag den ende som faktiskt varit på disputationen. Vi höll ut till elva och gick sedan hem. I mitt huvud cirkulerade tankar på att i normala fall så hade ju festen just börjat vid den tiden...
Avslutningsvis så ska jag (kanske) ge er ett nytt ord till era ordförråd, men för att gör det lite intressant så ska jag denna gång bara ge er ordet så får ni försöka komma på vad det är och så kommer förklaringen nästa gång. Ordet är fittzing. Som ledtråd kommer följande mening: 'He was fittzing when I left the bar last night.'

Tuesday, September 15, 2009

Labor Day

Det har varit ytterligare en amerikansk högtid nu, Labor Day. Det är den amerikanska 1:a maj, fast utifrån vad jag märkte utan demonstrationerna. Det är även slutet på sommaren och därmed grillsäsongen. Jag märkte dock knappt av att det var en 'högtid', var mer som när vi svenskar 'firade' pingst. Klar besvikelse...

Något som inte varit en besvikelse var dock när jag och en av mina bekanta tog oss till en pub för ett tag sedan för att få oss något att äta. Vi blev placerade vid ett bord inärheten av bardisken, och hade då turen att får se en riktigt amerikan. Det satt nämligen en herre i baren på två (2) barstolar. En del av baken på varje stol. Man får väl påstå att man inte blev supersugen på att äta en ameriaknsk portion mat efter det, men har man gått ut får man väl stå sitt kast. Stället hade nämligen väldigt amerikanska portioner (så man kan förstå att klientelet behöver två barstolar), min kamrat beställde in en förrätt bestående av nachochips till oss båda. Det betyde att vi fick en tallrik med ungefär 1 kilo chip plus ost, chili och salsa. Därefter kom huvudrätten, jag tackade mig själv för att jag känt mig mätt och bara beställt en sallad, som i och för sig var ungefär lika stor som nachotallriken, men det kändes i alla fall lite nyttigt.
Ska dock hoppat tillbaka till tiden runt Labor Day. LD var nämligen på en måndag så det var långhelg. Jag hade turen att inleda långhelgen med att åka till en bekant och repitera Bingo. Hmm... vad gör man då kan man ju tänka, och jo det är precis vad det låter som. Man spelar Bingo fast utan att vinna något. Min vän skall nämligen anordan en riktig Bingo och vill därför prova olika personer som utropare, ala 'B 4! Bertil 4! ... O57! Olof 57! ...osv', samt ta tid på hur lång tid ett spel tar, hur lång tid utroparen skall vänta mellan numren etc. Jo, det låte rju lite konstigt men med lite alkohol i kroppen så blev det riktigt roligt, kan ju också ha med sällskapet att göra men vi ska nog inte dra några förhastade slutsatser.
Dagen efter så fick jag bege mig norrut för att vara med vid inledandet av den amerikansk fotbollssäsongen. Alltså, pizza öl och några grabbar framför en tv. Kan ju bara meddela (kanske ska skriva en än gång man jag kommer inte riktigt ihåg) att om man beger sig en bit utanför centrum i den här staden så blir det i princip helt omöjligt att föreställa sig att man befinner sig i en satd med 5 miljoner innevånare, och om ni ska åka norrut i Philly ta vägen som går nordväst. Vi gjorde nämligen misstaget att inte svänga i en korsning när vi var på väg tillbaka in till stan och åkte därför igenom det värsta området i stan, dvs högst kriminalitet, flest dödsskjutningar, mest gängbråk. Det var ju i och för sig en upplevelse, men man ska nog egentligen inte ta den klocka ett på natten, en lördag, eller också så ska man det för då har man ju störst chans att fanktiskt få uppleva något... Ska dock erkänna att vi missade i princip hela inledninge av football säsongen då kille som anordnade sammankomsten är ett stort fan av fotboll (allst riktig fotboll) så vi kollade på VM-kval matcher istället, till min stora förtjusning.
Ska slutligen be om ursäkt för de få bilderna. Min kamera fungerade inte riktigt så jag lämnade in den på lagning i slutet av juli, den skulle komma tillbaka inom tre veckor var det sagt man kom tillbaka till min ägo idag istället. Så ni får hålla till godo med en bild på en flaska med den vidrigaste dryck jag drukit sedan jag kom hit. Den skulle smaka jordgubb och banan, både naturliga och artificiella samkämnen och bestod nog av 50% socker, men det hade ju en inbjudande färg.