Thursday, April 16, 2009

Fotboll vs. football

Igår hade jag den ovanliga turen att få se fotboll på tv, de visade champions league och det är inte alltför vanligt . Amerikansk sport består nämligen av de fem intressanta, Amerikansk fotboll, baseball, basket, golf och hockey.
Intresset för de olika sporterna varierar med årstiderna, just nu toppar basket, slutspelet börjar nämligen om någon vecka. Basket har dock varit på topp sedan början på mars, och var innan dess den näst största. Just nu visas alltså NBA-basket men tidigare var det ofta som det visades collage basket, men i snitt så har det varit 6-8 matcher per kväll så man kan verkligen gotta sig i sporten. Basket säsongen inleds första veckan i november, men intresset för sporten är inte så stort då.
Då är det nämligen football som är störst. De spelar som bäst, säsongstart i september. Alla väntar på superball, som ju avgörs i februari, och för att slippa vänta på superball sunday alldeles för länge så är det runt nyår slutspelet för collagelagen. Det är i princip lika stort som själva superball. På en fråga om varför det var så stort så fick jag förklaringen att det berodde på att collagespelarna inte spelar för pengar utan bara för att det är kul. Nu är det ju i och för sig så att de flesta collagespelarna har fått ett stipendium för att just spela boll i collage (samma regler gäller för collagebasketen). När superball väl avgjorts så verkade det koma ett sorts håll då sportkanaleran inte kunde komma på att de skulle visa sporter som faktiskt spelades (tex basket) så sändningstiden fylldes med program i stil med halvtids- och eftersnack till fotbollsmatcher hemma, men även flera timmar långa program med titlar i stil med 'MacMannan's mock draft'. Ett program där en av kommentatorerna på ESPN pratar om vilket lag han tycker ska drafta vilken spelare, otroligt givande....
Men trots att det är både basket och football på tv så kan man inte komma undan baseball, vissa dagar när det inte är baseballsäsong så visas nämligen repriser av matcher. Dessa repriser kan vara på vad som helst för match, alltså inte en repris på en final eller en speciellt spännande match, de har sänt helt vanliga seriematcher och första gången jag såg att de visade en repris så var det en match från 1999. Jag ska dock erkänna att jag tycker det är konstigt, för alla amerikaner som har diskuterat baseball har nämligen sagt att det är skittråkigt att titta på sporten på tv, man måste se den live. De har i och för sig också sagt att för att det ska vara intressant så måste man förstå sig på spelet. Jag har fått ett antal undervisningar om detta och hela spelet handlar tydligen om enbart två spelare, de två kastarna (pitcher). Alla andra verkar endast vara med för att ge kastarna något att göra, och tydligen så är det absolut bästa matchen man kan se en där inte en ena spelare träffar bollen. Och det ska gärna hålla på i flera timmar, så att man kan äta korv och dricka öl. Baseballen börjar första söndagen i april och slutar i slutet av oktober alt början av november.
Dessa tre är större än de andra två, och av de två kvarvarande är golfen större än hockey. Golfen har sin egen kanal som, enligt vad jag sett, enbart visar golf. Så jag kan bara anta att de också kör repriser. Att golf behöver en egen kanal verkar lite knepigt, det pratas nämligen inte golf. Har inte hört det på jobbet, på restauranger eller på krogen, men så kanske jag har för få 'moderat' vänner.
Hockey kläms in i utbudet när det inte finns basket att visa, vilket gör att det ofta kommer på lite obekväma tider. Det visades lite då och då under footballsäsongen också men då var det längre mellan gångerna.
Om man där emot är intresserad av något annat så är det lite knepigare. Jag har lyckats se snowboard två gånger, aldrig slalom eller, gud förbjude, längdskidor. Två gånger har det även visats lacross, en sport som är väldigt stor i collage och sedan helt plötsligt verkar bli helt ointressant. Arsenal-Villareal matchen var den första fotbolls matchen jag sett, vet dock att de visade EM i sommras så det kanske finns mer.
Nu ska jag ju erkänna att jag inte sitter och kollar på sportkanalerna varje dag, eller för den delen kollar igenom deras program, men man kan ju erkänna att man saknar lite mer varierad sport. Är ju i och för sig lite kul att höra det lag som vinner endera av dessa ligor (NBA, NFL, MBL, NHL) blir bäst i världen, då vet man att man är i landet som är kronan på verket. Väntar bara på att få höra att det lag som vinner MLS (amerikanarnas fotbollsliga) är det bästa fotbollslaget i världen.
Ber om ursäkt för avsaknaden av bilder, får se om jag kompenserar nästa vecka.

4 comments:

  1. Ehum... deja vu? favorit i repris från 24 februari? Men sporten verkar ju å andra sidan inte så upphetsande där borta :-)

    ReplyDelete
  2. Heter det superball och collage på svenska? Eller är det ett avsiktligt stavfel?

    ReplyDelete
  3. Det fins nog ingen bra översättning. Superball skulle väl bli superboll, och collage basket skulle bli gynasiebasket.

    ReplyDelete
  4. Språkpolisen noterar att det heter

    Superbowl (dvs finalen i NFL, där bowl,dvs skålform, refererar till formen på en fotbollsstadium snarare än till "ball" dvs bollen)
    och
    College (dvs högskola, till skillnad från ordent Collage, som är en bild/konstform).

    Men för övrigt så är jag en riktig fan av amerikansk fotboll. så du får ursäkta min språkliga klåfingrighet.

    ReplyDelete